wtorek, 1 stycznia 2013

Sernik

wtorek, 1 stycznia 2013

Puszysty, delikatny, leciutki jak piórko, aksamitny, rozpływający się w ustach post


Przyznam się szczerze, ja łasuch pierwsza klasa, że sernik to ja lubię tylko ten z przepisu mamusinowego. Dla mnie musi on być delikatny i puszysty, a te sklepowe to są takie zlepki, że szybę w oknie dało by się tym wybić. Zauważyłam ostatnio, że pieczenie, choć ciągle się go boję sprawia mi więcej frajdy niż gotowanie. Marzy mi się upieczenie tortu z truskawkami albo malinami. Dodatkowo nakręcam się jeszcze programami cukierniczymi w TV. Dam radę, niech tylko przyjdzie sezon na truskawki to ja Wam jeszcze tort mojego autorstwa pokażę ;) Sernik, tak jak i Makowiec piekłam pod czujnym okiem mamy. W końcu jak jej przepis, to musi dopilnować, bo dobrze przekazać go dalszemu pokoleniu. Pieczenie u mamy jest stresujące, bo to taka druga Perfekcyjna Pani Domu, u której test białej rękawiczki można nawet w czasie gotowania czy pieczenia przeprowadzać bo taka sterylna czystość panuje. Nawet pies wie, że trzeba chwytać w powietrzu, by nie umazać podłogi ;p Nie to co u mnie: gotowanie = pobojowisko. Ale się pilnuje coraz bardziej, skupiam się na sprzątaniu w trakcie i na chowaniu nie potrzebnych artykułów. Z marnym skutkiem na razie ale ciiii....
Zapraszam dziś na pyszny serniczek.



Składniki na spód:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto:
  • 1,2 kg sera (wiaderko twarogu ma zazwyczaj 1 kg, więc dokupiłam kostkę twarogu półtłustego)
  • 2budynie śmietaankowe bez cukru
  • 0,5 l śmietany słodkiej 30%
  • 1,5 szklanki cukru (0,5 szklanki do twarogu, 1 szklanka do białek)
  • 8 jajek
  • Cukier wanilinowy
  • Sok z cytryny

Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy 0,5 szklanki cukru i dodać pól kostki margaryny. Całość zmiksować.



2. Do powstałej masy dodać 2 całe jajka. Całość zmiksować.


3. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość ponownie miksujemy na jednolitą masę.





4. Powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką rozprowadzamy po całej blaszce tworząc spód ciasta.






5. Do miski wrzucamy kostkę twarogu i rozmiksowujemy ją.


6. Do twarogu dodajemy twaróg z wiaderka i całość miksujemy na jednolitą masę.




 7. Do masy twarogowej dodajemy cukier, całość miksujemy.


 8. Podczas miksowania dodajemy co chwilę po jednym żółtku. Po 4 żółtkach dodajemy jeden budyń, następnie kolejne 4 żółtka i jeszcze jeden budyń. Całość miksujemy na jednolitą konsystencję.






9. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do nich cukier wanilinowy i szklankę cukru)




10. Ubite białka dodajemy do masy twarogowej, całość mieszamy na jednolitą konsystencję. Jeśli ktoś lubi, może w tym momencie dodać bakalie.


11. 0,5 litra słodkiej śmietany 30% ubijamy i dodajemy do niej sok z cytryny.


12. Ubitą śmietanę dodajemy do masy twarogowej i całość mieszamy na jednolitą konsystencję.




13. Tak powstałą masę wlewamy do blaszki z wcześniej uformowanym spodem.



14. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 1 h w temperaturze 180 stopni.



15. Ostygły sernik ozdabiamy według własnego uznania.





SMACZNEGO!!!

Do kawusi idealny!







Gotowanie z miłości © 2014