wtorek, 1 stycznia 2013

Sernik

wtorek, 1 stycznia 2013

Puszysty, delikatny, leciutki jak piórko, aksamitny, rozpływający się w ustach post


Przyznam się szczerze, ja łasuch pierwsza klasa, że sernik to ja lubię tylko ten z przepisu mamusinowego. Dla mnie musi on być delikatny i puszysty, a te sklepowe to są takie zlepki, że szybę w oknie dało by się tym wybić. Zauważyłam ostatnio, że pieczenie, choć ciągle się go boję sprawia mi więcej frajdy niż gotowanie. Marzy mi się upieczenie tortu z truskawkami albo malinami. Dodatkowo nakręcam się jeszcze programami cukierniczymi w TV. Dam radę, niech tylko przyjdzie sezon na truskawki to ja Wam jeszcze tort mojego autorstwa pokażę ;) Sernik, tak jak i Makowiec piekłam pod czujnym okiem mamy. W końcu jak jej przepis, to musi dopilnować, bo dobrze przekazać go dalszemu pokoleniu. Pieczenie u mamy jest stresujące, bo to taka druga Perfekcyjna Pani Domu, u której test białej rękawiczki można nawet w czasie gotowania czy pieczenia przeprowadzać bo taka sterylna czystość panuje. Nawet pies wie, że trzeba chwytać w powietrzu, by nie umazać podłogi ;p Nie to co u mnie: gotowanie = pobojowisko. Ale się pilnuje coraz bardziej, skupiam się na sprzątaniu w trakcie i na chowaniu nie potrzebnych artykułów. Z marnym skutkiem na razie ale ciiii....
Zapraszam dziś na pyszny serniczek.



Składniki na spód:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto:
  • 1,2 kg sera (wiaderko twarogu ma zazwyczaj 1 kg, więc dokupiłam kostkę twarogu półtłustego)
  • 2budynie śmietaankowe bez cukru
  • 0,5 l śmietany słodkiej 30%
  • 1,5 szklanki cukru (0,5 szklanki do twarogu, 1 szklanka do białek)
  • 8 jajek
  • Cukier wanilinowy
  • Sok z cytryny

Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy 0,5 szklanki cukru i dodać pól kostki margaryny. Całość zmiksować.



2. Do powstałej masy dodać 2 całe jajka. Całość zmiksować.


3. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość ponownie miksujemy na jednolitą masę.





4. Powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką rozprowadzamy po całej blaszce tworząc spód ciasta.






5. Do miski wrzucamy kostkę twarogu i rozmiksowujemy ją.


6. Do twarogu dodajemy twaróg z wiaderka i całość miksujemy na jednolitą masę.




 7. Do masy twarogowej dodajemy cukier, całość miksujemy.


 8. Podczas miksowania dodajemy co chwilę po jednym żółtku. Po 4 żółtkach dodajemy jeden budyń, następnie kolejne 4 żółtka i jeszcze jeden budyń. Całość miksujemy na jednolitą konsystencję.






9. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do nich cukier wanilinowy i szklankę cukru)




10. Ubite białka dodajemy do masy twarogowej, całość mieszamy na jednolitą konsystencję. Jeśli ktoś lubi, może w tym momencie dodać bakalie.


11. 0,5 litra słodkiej śmietany 30% ubijamy i dodajemy do niej sok z cytryny.


12. Ubitą śmietanę dodajemy do masy twarogowej i całość mieszamy na jednolitą konsystencję.




13. Tak powstałą masę wlewamy do blaszki z wcześniej uformowanym spodem.



14. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 1 h w temperaturze 180 stopni.



15. Ostygły sernik ozdabiamy według własnego uznania.





SMACZNEGO!!!

Do kawusi idealny!







8 komentarzy:

  1. A ja właśnie lubię sprzątać w trakcie, bo przeraża mnie później ta fura garów w zlewie :D http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki serniczek,wygląda bardzo smacznie,ja również używam twarogu Pilos do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda! Jutro ostatni dzień konkursu, serdecznie zapraszamy! Do wygrania Książka Roberta Makłowicza wraz z jego autografem!http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale dobry przepis Jak do twarogu dodalam masla scisly ale ze smietana delikatny jak Ptasie MLECZKO Juz innego sernika nie upieke TYLKO TEN Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zapakowalam czesc serniczka do pracy Poczestuje kolezanki Juz raz pieklam opowiadaniem tylko smaku narobilam Pozwol ze podziele sie Twoim przepisem

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

    OdpowiedzUsuń

Gotowanie z miłości © 2014