niedziela, 18 listopada 2012

Pizza

niedziela, 18 listopada 2012
Buonasera!!! Pizza Italiana


Na świecie rocznie sprzedawanych jest 5 miliardów pizzy 
W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się jej rocznie 3 miliardy
Rocznie sprzedawanych jest miliard mrożonych pizz
Przeciętna rodzina wciąga 30 pizz rocznie (kochanie jesteśmy powyżej przeciętnej!!!)
Szczególne natężenie sprzedaży w weekend
1172 metry i 97 cm to najdłuższa pizza na świecie upieczona w Massa w Toskanii
9 luty to międzynarodowy dzień pizzy
We Włoszech jest 40 tyś pizzerii
Pizzę można zrobić w 4 minuty - Andrea Mandinella
Pierwsza współczesna pizza urodziła się w 1889 r. w Neapolu 


Pizza to wspaniały wynalazek dla studentów. Pamiętam czasy, kiedy to był jedyny możliwy posiłek dla mnie z dowozem do domu. Chociaż można zamówić tak wiele potraw to i tak w 90 % trafiało na pizzę i chyba tak jest do dnia dzisiejszego. Co tak naprawdę w sobie to danie takiego ma? Nie mam zielonego pojęcia! W końcu to suchy placek z wody, drożdży i mąki z wyłożonymi na niego ulubionymi dodatkami, lub dodatkami takimi, jakie akurat mamy w lodówce. Ale i tak każdy ją kocha.

Jest wiele rodzajów pizzy. Ta najbardziej znana to MARGHERITA, która jest dla koneserów niczego, bo to tak naprawdę same ciasto z sosem i serem. Te bardziej wyuzdane to np. PEPPERONI, dla koneserów spalonego podniebienia czy NEAPOLITANA dla tych co mięsa nie wcinają, bo MUSI zawierać świeże pomidory i ser z mleka bawolego. Napisałam, że musi, bo musi i już, bo Unia Europejska nad nią czuwa (gwarancja tradycyjnego specjału)! I jeszcze musi być wypiekana w piecu opalanym drewnem przez 60-90 sekund przy 485 stopniach. Dlatego ja pizzy Neapolitańskiej nie wypiekam, bo nie chcę by mi Jose Manuel Barroso wpadł na chatę. Ja nie mam pieca opalanego drewnem ;( buuu ;(

Pizza to też wspaniały pomysł na wieczór z przyjaciółmi, a że zamówienie pizzy nie robi już na nikim żadnego wrażenia to często robię swoją domową i tak też było i tym razem. Wykonanie pizzy jest jednym z najprostszych przepisów i choć nie umiem jej wykonać w 4 minuty jak Andrea Mandinella to i tak dużo czasu mi to nie zajmuje. 


Składniki na spód:
  • 50 g kostki świeżych drożdży
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz do pizzy wiejskiej:
  • ketchup Pudliszki do pizzy
  • oregano
  • bazylia
  • przyprawa do pizzy
  • mozzarella
  • pieczarki
  • papryka
  • pomidor
  • szynka
  • cebula
Składniki na pizzę hawajską:
  • ketchup do pizzy Pudliszki
  • oregano
  • bazylia
  • przyprawa do pizzy
  • przyprawa do kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • kukurydza
  • ananas
  • mozarella
Składniki na pizzę funghi:
  • ketchup do pizzy Pudliszki
  • oragano
  • bazylia
  • przyprawa do pizzy
  • pieczarki
  • kukurydza 
  • salami
  • mozarella
Składniki na sos czosnkowy:
  • czosnek
  • jogurt naturalny
  • majonez


Będzie na bogato ;)



Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam na kaloryfer, albo inne ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Do miski wsypuję mąkę, szczyptę soli i dolewam mieszankę wodno-drożdżową. Mieszam ciasto najpierw łyżką, a potem wyrabiam własnymi szkitkami. Jak się mi ciasto do szkitek przykleja to dodaję mąki. Wyrobione na gładko ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut (ja wkładam do łóżka przy grzejniku i przykrywam pierzyną).


 Tu jest jednolita masa:


3. W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sobie półprodukty na pizzochę:

Kroimy i podsmażamy pieczarki z pieprzem i solą:

Podsmażamy cebulkę:


Podsmażamy mix paprykowy:


Podsmażamy piersi z kurczaka z przyprawą:


4. Ciasto powinno przynajmniej jednokrotnie zwiększyć swoją objętość. Powinna wyjść z tego taka miękka buła ;)

4. Wyrośnięte ciasto wydobywamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i paluszkami formujemy odpowiedni kształt. 


5. Ciasto smarujemy ketchupem do pizzy (ja preferuję Pudliszki). Omijamy brzegi, by mogły wyrosnąć na grubasa

 

 


6. Na pizzę nakładamy po kolei dodatki jakie lubimy














7. Na pizzę nakładamy mozzarellę...


8. ... i posypujemy przyprawami



9. Pizzę pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

10. W trakcie pieczenia robimy sos czosnkowy. W tym celu do kubka wlewamy jogurt naturalny, dodajemy łyżkę majonezu i wyciskamy ząbek czosnku przez praskę.

PIZZA GOTOWA!!!















SMACZNEGO!!!





Jednak ze mnie dobra kucharka, bo nie każdy umie zrobić pizzę ;ppp


Gotowanie z miłości © 2014