sobota, 10 listopada 2012

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

sobota, 10 listopada 2012

Pan Ziemniak w roli głównej


Ziemniaki lubię bardzo i to pod każdą postacią, no może tylko za ich obieraniem nie przepadam. Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez ziemniaków, aż do czasu studiów, kiedy pogodziłam się z ryżem, czyli łatwiej wrzucić torebkę do wrzątku ;)
Czasami nudzi się ziemniak w klasycznej postaci i wtedy polecam zapiekankę.



Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 0,5 kg kiełbasy
  • cebula
  • mozzarella
  • czosnek
  • mąka tortowa
  • mleko
  • masło
  • olej 
  • oregano
  • pieprz, sól

Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostygnięciu obrać ze skórki i pokroić na średniej grubości plastry.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki:






2. Cebulę podsmażyć, tak aby się lekko zarumieniła, a następnie wrzucić na patelnię      kiełbasę i również ją podsmażyć:





                                        

3. Przygotowanie sosu: Do garnka wrzucić dwie łyżki masła i rozpuścić je, następnie dodać dwie łyżki mąki tortowej i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolać 1,5 szklanki mleka i dalej intensywnie mieszać. Do sosu wycisnąć przez praskę ząbek czosnku, dodać pieprz i sól do smaku i zagotować.

4. Na dno naczynia wlać troszkę oleju i ułożyć szczelną warstwę ziemniaków, na którą rozkładamy podsmażoną kiełbasę z cebulą, a na wierzch tarty ser. Następnie układamy kolejną warstwę z ziemniaków, na które ponownie nakładamy kiełbasę z cebulką. Zapiekankę przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków i zalewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy startym serem i posypujemy oregano.





5. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.



Smacznego!!!
Gotowanie z miłości © 2014