wtorek, 20 listopada 2012

Udka z kurczaka

wtorek, 20 listopada 2012



Obgryzamy kości!


Czy wiecie, że można żyć bez głowy? Oczywiście nie tyczy się to nas, ale zwierząt. Trudno sobie wyobrazić psa czy kota biegającego po podwórku bez głowy, ale babcia mi kiedyś opowiadała, że zabijała z dziadkiem kurczaka na rosół w piwnicy, poszli na chwilę do domu, a kurczak bez głowy biegał po podwórku. Do tej pory myślałam, że to jedna z bujd puszczonych małej wnuczce, aż tu dziś natknęłam się na artykuł, w którym opisana jest historia prawdziwa kurczaka imieniem Mike, który trafił do Księgi Rekordów Guinessa za to, że bez głowy przeżył 18 miesięcy!!! Rolnik odciął mu głowę i chciał go skierować do rosołu. Okazało się, że obcięto mu głowę na tyle wysoko, że część układu nerwowego, który się zachował pozwolił mu żyć. Kurczak podobno normalnie się zachowywał i był karmiony strzykawką. W USA takie rzeczy się działy w 1945 r. Masakra co?

Kurczak kupiony przeze mnie był poćwiartowany jakby ktoś miał wątpliwości Gdzieś już wspominałam, że w swojej kuchni nadużywam piersi z kurczaka, ale to jak dla mnie na razie najłatwiejsze mięso do pokonania i mam na nie dużo pomysłów. Tym razem przez przypadek przyszło mi zrobić udka z kurczaka, a to wszystko przez ten rosół. Nie lubię gotowanego mięsa z zup, jest dla mnie takie mdłe, choć wszyscy w około się nim zajadają. Dlatego po 20 minutach gotowania się mięska w rosołku wyjęłam je i przyrządziłam pyszne drugie danie. To kolejny obiad z serii dla studentów, albo dla osób które chcą w 15 minut mieć obiad. Zapraszam na najłatwiejszy obiad jaki udało mi się zrobić do tej pory. Dziecinada słuchajcie!


Składniki:
  • Udka z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia


Wykonanie:

1. Z racji tego, że robiłam rosół to wyjęłam mięso po 20 minutach gotowania się rosołu. Jeśli ktoś nie planuje zupki to zaczyna od surowizny (wszystko to samo, ale dłużej trzeba smażyć)



2. Mięsko obsypujemy przyprawą do kurczaka



3. Kurczaka smażymy pod przykryciem, bo mocno pryska, obracając go co jakiś czas. Smażymy do momentu otrzymania jednolitej, chrupiącej skórki ze wszystkich stron udka.


4. Kurczaka podawałam z ziemniaczkami z wody i z marchewką glazurowaną





SMACZNEGO!!!




 






3 komentarze:

  1. polecam dodac troszke masla do smazenia. daje super smak .

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za radę!!!! Następnym razem na pewno spróbuję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja posypuje przyprawą do kurczaka majerankiem i czosnkiem granulowanym troszke masła i do piekarnika pyszota

    OdpowiedzUsuń

Gotowanie z miłości © 2014