piątek, 16 listopada 2012

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana w cieście francuskim



Bonsoir! Witam się dziś rogalem!



Nigdy nie byłam we Francji, choć od dawna jest to kraj, który rozdziewiczyłabym najchętniej. W Paryżu jest tyle ciekawych miejsc, które chciałabym w końcu zobaczyć: wieża Eiffla, Luwr, Pola Elizejskie, Tour de France, Disneyland, który marzę zobaczyć od dzieciństwa i ten garbaty mały knypek co mieszka w katedrze Notre Dame i napierdziela w dzwonki.

   



Też kulinarnie Francja mnie zachwyca, choć chyba nie wszystkie potrawy odważyłabym się spróbować. Raczej nie gustuje w bagienno-błotnych smakach i nie czułabym się dobrze przy stole wiedząc że stworzenie zielone z mojego talerza brodziło i rechotało jak opętane kilka dni temu w kałuży... Bleeeee ;p


Ale blog kulinarny musi być smaczny nawet w czytaniu więc zręcznie przejdę do ciasta francuskiego, bo to główny składnik mojego natchnienia kolacyjnego. Przez długi czas ciasto to znałam tylko z potraw słodkich, ponieważ uwielbiam rogaliki croissant i mogłabym dla nich stracić nie tylko głowę.... mmm...  Ciasto francuskie ma specyficzną budowę warstwową z cieniutkich listków jak szałas Kalego z plemienia Wa-HIMÓW. Dmuchniesz i zostajesz bez domu, otworzysz buzię zostajesz bez rogala. Ale coś nam jednak pozostaje. Trzeba się liczyć, że podczas jedzenia tego ciacha w okruchach upierniczone jest wszystko, a zapasy na czarną godzinę zbierają się nawet w... staniku ;), a wolę nie pytać mężczyzn... hmm. Ciasto francuskie jest pyszne, ale że ze mnie taka kucharka jak z koziej... trąba to wolałam nie próbować na razie wypiekać tego przysmaku. Już sobie wyobrażam post pełen żalu i spazmów po tym jakbym w obecnej sytuacji kulinarnej ciasto francuskie upiekła. Ale upiekę kiedyś takie rogaliki obiecuję! A dziś zapraszam na pierś z kurczaka z warzywami zapiekaną w cieście francuskim (kupionym w markecie).



Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie 
  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • papryka w 3 kolorach 
  • pieczarki
  • starta mozarella
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • jajko
  • olej do smażenia
Wykonanie:

1. Pieczarki należy umyć i oskrobać, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu i soli


2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni z pieczarkami



3. Pokroić paprykę i również dorzucić tam do towarzystwa na patelni, które skwierczy wesoło już od jakiegoś czasu



4. Całość poddusić i mamy farsz gotowy


5.. Rozwijamy ciasto francuskie z rulonika i przecinamy je na pół. Następnie nacinamy dwa przeciwległa brzegi ciasta, ale tylko do połowy, jak na rysunku pokazałam.




6. Na środek kładziemy surową pierś z kurczaka i przyprawiamy ją przyprawą do kury.

 


7. Na mięso nakładam przygotowany wcześniej farsz i posypujemy startym serem mozarella

 
 

8. Najważniejsze jest teraz zawinięcie mięsa i farszu w elegancki i zwarty warkocz. Zaczynając od najbardziej zewnętrznych, które zawijamy do środka, by mu nie wypadał farsz ze środka. Resztę zawijamy według uznania, by zakryć całą zawartość w środku.

 

Mumia egipska we własnej osobie:


9. Ciasto z zewnątrz pokrywamy roztrzepanym jajkiem




10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do uzyskania ładnego brązowego rumieńca na naszym cieście

 






11. Pieczeń tą podałam na kolację w towarzystwie ziemniaków puree i sałatą lodową z kukurydzą w sosie jogurtowym




SMACZNEGO!!!

A że dziś jest piątek, to koniec gotowania i  mówię sobie i innym dziewczynom:




Och ta Francja elegancja:



1 komentarze:

Anonimowy pisze...

swietny przepis :) tylko aby miesko bylo dopieczone to ile trzymalas w piekarniku?

Prześlij komentarz