sobota, 17 listopada 2012

Jajecznica z grzybami leśnymi

sobota, 17 listopada 2012


Spacer po lesie w sobotni poranek



Sobotni poranek, czyli najpiękniejszy moment z całego tygodnia najlepiej rozpocząć od razu od przyjemności. W moim domu rodzinnym śniadania jadaliśmy codzienie całą rodziną, a teraz nie mam na to czasu rano śpiesząc się do pracy. Dlatego w weekendy staram się nadrobić zaległości wspólnych posiłków. Tym razem nie do Francji czy Włoch, ale zabieram Was w kulinarny spacer po lesie i serwuję jajecznicę z prawdziwkami.




Jest wiele rodzajów grzybów jadalnych i jeszcze więcej tych trujących, ale KRÓL JEST TYLKO JEDEN i jest nim borowik szlachetny, który nie tylko jest nieziemsko przystojny ale również jego walory smakowe są niepowtarzalne. A Wy znacie się na grzybach? Ja mam to szczęście, że wychowałam się można powiedzieć w rodzinie grzybiarzy. W każdej wolnej jesiennej chwili rodzina przebiera się za teletubisów (gumaki, dresy, kosze) i pomyka po lasach, chaszczach, krzakach w poszukiwaniu czarnych kapeluszy. Nie chcielibyście widzieć ich jak rano wracają brudni i umorusani z lasu z grzybami ale i z krzakami, liśćmi i  całą runą leśną we włosach czy ubraniach. Uśmiechnięci od ucha do ucha oczywiście. A potem następowało fotografowanie naszych zbiorów. Poniżej przedstawiam Wam nasze zdjęcia z domowego archiwum:







Także w moje rodzinie grzybów jest zawsze pod dostatkiem i to pod każdą postacią: mrożone, suszone, marynowane. A ja uwielbiam je jeść w każdej potrawie, zwłaszcza polędwiczki w sosie borowikowym, albo brokuły w sosie kurkowym. Ja w dużym mieście sobie mogę iść na grzyby tylko do supermarketu i zapłacić za nie jak za złoto, ale mam jeszcze inną możliwość... Przejść się do kuchni, otworzyć zamrażalnik i wyjąć torebkę zamrożonych prawdziwków na  czarną godzinę tfu! jajecznicę.

Składniki:
  • jajka
  • grzyby leśne
  • boczek wędzony
  • cebula
  • masło
  • woda mineralna
  • sól i pieprz


 Wykonanie:

1. Kroimy bouczuś na plasterki, a potem w kostkę i podsmażamy na patelni, to wytopienia się z niego tłuszczyku. Następnie ja osobiście wyrzucam go do kosza, ale koneser boczusia może schrupać.



2. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę


3. Do podsmażonej cebuli wrzucamy grzyby leśne, które były odgotowane przed zamrożeniem


4. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, przyprawiamy i dodajemy kapkę wody.



5. Jajka wlewamy na patelnię, mieszając czekamy aż stężeje



6. Zapraszam na pyszne śniadanko




Jajecznica i herbatka z cytrynką







SMACZNEGO!!!



Pamiętajcie: Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gotowanie z miłości © 2014